Линк филма:
У локалним заједницама у Србији готово и да се не води довољно рачуна за очување културе сећања и упознавање млађих генерација са делима и доприносом њихових предака у развоју српског друштва и културе кроз векове. Култура је обликовала нашу локалну заједницу, читаве генерације и историјска раздобља, обликовала је темељне идеје и вредности које можемо препознати као европске, а у сусрет са остваривањем разноврсних идеја, научних достигнућа и уметничких вредности дала је допринос нашем напретку људске свести и духа.
Не смеју да се забораве људи који су одавде поникли и њиховим стварањем имали велики утицај на развој Српског друштва у прошлости, јер је то веома важно за нас у разумевању и креирању наше садашњости као и у визији будућности. Четврта индустријска револуција и дигитализација унеле су дубоке промене у све сфере друштва, изазови су огромни, а време брзо пролази и у “океану” информација веома је важно очување и промоција локалног културног идентитета као потенцијала за даљи развој друштва. Људи који су рођени, део свог живота живели и стварали у општини Сокобања а дали велики допринос развоју Српског друштва и културе на националном нивоу заслужују више пажње и чување од заборава.
Сматрамо да су недовољно заступљени у јавности и да је потребна јача промоција вредности и њихових дела. Путовањем кроз време и простор, путем овог видео записа иницирамо активан однос заједнице и појединаца који га преузимају, тумаче, одржавају, (ре)интерпретирају, ревитализују и преносе новим генерацијама.
Знамените личности рођене у општини Сокобања а које смо по одређеним критеријумима одабрали да представимо у документарном филму:
1.)Mитрополит Михаило (Милоје Јовановић; Сокобања, 19. август 1826 — Београд, 5/17. фебруар 1898) је био митрополит београдски 1859—1881. и 1889—1898. године. 2.)Љубиша Бачић – Баја (Сокобања, 30. децембар 1922 — Београд, 24. март 1999) 3.)Драгољуб Никитовић – Драган (Сесалац, 1930 — Београд, 1997) је био српски спортски коментатор, новинар и уредник спортске редакције Радио телевизије Београд. 4.)Милун Митровић је српски уметник рођен је 15. децембра 1922. године у Рујевици, Краљевина СХС, а преминуо 1. новембра 2010. 5.)Стојан В. Живадиновић (Сокобања, 1889. – Београд, 1941) је рођен у Сокобањи 1889. године. Умро је у Београду 1941. године. Најплодотворнији српски писац између два светска рата. 6.)Љуба Дидић (Сокобања, 19. март 1849. — Краљевица, 7. новембар 1883) био је српски политичар. 7.)Сава Урошевић ( Врмџа, 13. јануар 1863 – Београд, 14. септембар 1930 ) је био српски минералог, ректор Универзитета у Београду и члан Српске академије наука 8.)Гордан Михић (Мостар, 19. септембар 1938 — Београд, 11. август 2019) – није рођен али је одрастао у Сокобањи, у дому за ратну сирочад, и школу је основну завршио у Бањи а много је волео Сокобању.
Документарни филм “АМБАСАДОРИ КУЛТУРЕ СВОГА ВРЕМЕНА” , урађен је у продукцији ЛАГ РТАЊ уз подршку Општине Сокобања. Награде: Гран-при ЗЛАТНА БУКЛИЈА за успео приступ „илустровању“ прошлог и савременог трага живота у Сокобањи и Филмски медаљон ЗЛАТНА БУКЛИЈА за свеукупан сценаристички приступ, додељене су на свечаности, 29. априла 2022. године у Великој Плани.
У Великој Плани на одржаном 17. Међународном фестивалу документарног филма “ЗЛАТНА БУКЛИЈА”, поред осталих, у јакој конкуренцији од преко 200 филмова из Србије и БиХ, награђен је документарни филм “АМБАСАДОРИ КУЛТУРЕ СВОГА ВРЕМЕНА” , урађен у продукцији ЛАГ РТАЊ уз подршку Општине Сокобања.
Документарни филм АМБАСАДОРИ КУЛТУРЕ СВОГА ВРЕМЕНА редитеља Велимира Стојановића, урађен по сценарију Славише Крстића, младе нараштаје причом води кроз време и страдалничке догађаје, чувајући сећање и показује им куда даље ваља ићи. Аутори филма осврћу се на такве амбасадоре културе међу великанима Сокобање, истичући поједине ликове различитог звања и знања, где се прошлост, и будућност садрже у делима ових људи.
ЛАГ РТАЊ тим
Режија: Велимир Стојановић
Сценарио: Славиша Крстић
Камера и монтажа: Велимир Стојановић
Тонски сниматељ: Владан Милијић
Музика: Маријан Цветановић
Наратор: Бата Мајкић
Продукција: ЛАГ РТАЊ
Покровитељ: Општина Сокобања
Трајање: 60 минута
Производња: 2021. година

ПРИКАЖИ МАЊЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − three =