Заменик председника општине Сокобања Владимир Миловановић и Славиша Крстић, представник ЗЗ „Агро Ртањ Сокобања”, данас су присуствовали 38. седници Савета Зајечарског управног округа на којој је било речи о актуелној ситуацији у задругарству, перспективи развоја земљорадничких задруга са посебним освртом на успостављање јединственог и ефикасног система задружне ревизије.

Седници која је одржана у проширеном саставу присуствовао је и Дарко Божић, државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. Божић је окупљеним новинарима рекао да је повод његовог доласка у Зајечар промоција задругарства и обнова српских села и подсетио све зантересоване да је Влада Републике Србије ове године определила 820 милиона динара за помоћ развоју задругарства.

Ђорђе Божић

Ђорђе Божић

– Прошле године реализован је први конкурс и помогли смо са 200 милиона динара, ове године издвојено је више средстава и први пут биће помогнуте и новоформиране задруге –додао је Божић.

– Ревитализација старих и отварање нових задруга је један од приоритетних задатака на којима се мора радити, пре свега, да би сами пољопривредници добили шансу да смање своје трошкове производње, да буду конкурентнији са својим производима на тржишту и да би имали неку већу зараду – рекао је Владан Пауновић, начелник Зајечарског управног округа.

Он је додао да је приоритетни задатак у наредном периоду развој задругарства у планинским и пограничним областима.

Милош Миловановић

Милош Миловановић

– ФАО и Европска банка су помогли доношење закона о задругама, а последње две године смо промовисали задругарство и развој и уопште задругарство као идеју међу пољопривредним произвођачима, али и малим и средњим предузећима, зато што верујемо да је задругарство добар одговор на изазове глобализације који се сусрећу у сектору агробизниса, а са чијим тржишним изазовима пољопривредници само удружени могу да се изборе – рекао је Милош Миловановић, координатор програма ФАО и Европске банке за обнову и развој за Србију и Југоисточну Европу.

Миловановић је додао да ће ФАО и Европска банка наставити да помажу развој задругарства у Србији детаљним регулисањем задружне ревизије и примењивањем најбољих искустава задругарских сектора западне Европе.

Седници су прсуствовали и представници Задружног савеза Србије и Окружног задружног савеза, начелник Борског управног округа, директор Регионалне привредне коморе, директор РАРИС-а Зајечар, представници земљорадничких задруга, удружења из области пољопривреде и поједини пољопривредници са подручја Зајечарског управног округа, као и представници Пољопривредне стручне службе „Тимок” Зајечар.

Преузето са: http://sokobanjapress.com/razvoj-zadrugarstva-buducnost-poljoprivrede/?sr_pismo=cir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × five =